Kalendarz wydarzeń
Pyszna gęsina w wykonaniu uczniów z ZS w Malinowie

Uczniowie Zespołu Szkół w Malinowie na podium w finale ogólnopolskiego konkursu gastronomicznego „Drób na polskim stole”, rozgrywanego podczas drugiego dnia targów Mazury HoReCa w Ostródzie.
Patrycja Banaszek i Mateusz Brzozowski z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Malinowie zajęli III miejsce. Uczniowie przygotowywali się do konkursu pod okiem pani Iwony Szulc.
Uczestnicy konkursu przygotowywali potrawę konkursową z wykorzystaniem głównego składnika, którym była pierś z gęsi oraz żołądki gęsie. Do finału zakwalifikowali się uczniowie z Wrocławia, Gorzowa Wielkopolskiego, Lubaszcza, Lublina, Ostródy, Olsztyna i … Malinowa.
Patrycja i Mateusz przygotowali przystawkę: żołądki gęsie w wiosennej odsłonie, dodatkami było puree z pietruszki, fondandta z ziemniaka, czipsy z jarmużu, fryta z pietruszki, szparagi blanszowane i sos demiglass.
Danie główne to pierś marynowana w sosie demiglass. Główny składnik to pierś gęsia, a dodatki puree maślane, pureee z marchwi, burak czerwony w redukcji czerwonej, burak żółty, palona marchew z nacią, bonbon z kaszy pęczak i sos demiglass.
Na przygotowanie przystawki (4 talerze) i dania głównego (również porcja dla czterech osób) uczniowie mieli dwie godziny.
Konkurs prowadził Karol Okrasa, a w jury zasiedli znani szefowie kuchni.