Kalendarz wydarzeń
Przed świętami odwiedź nasz bazarek

Nie masz pomysłu na prezent bożonarodzeniowy, chcesz, aby na świątecznym stole zagościły wyjątkowe, ekologiczne produkty. Odwiedź nasz działdowski bazar. Tam znajdziesz wszystko, co potrzeba, aby ten wyjątkowy czas był wypełniony nie tylko zapachem choinki i miłą rodzina atmosfera, ale i pysznym, zdrowym jedzeniem.
Na zakupy zapraszają m.in. Jakub Gierej, Monika Biener i Bogdan Malka, Marta Kłos i Karolina Podowska. W każdy piątek oferują nam wyjątkowe, swojskie produkty, które przypominają smakiem te znane nam sprzed lat.
Pani Karolina Podowska wraz z panem Michałem Szydłowskim prowadzą gospodarstwo ekologiczne w Gralewie.
— Mamy plantację pigwowca japońskiego, jeżyny bezkolcowej. Mamy prawie wszystkie warzywa: marchew, buraki, bób, fasolka szparagowa, ogórki, chrzan, dynia, cukinia, czosnek, czerwona i biała cebula, koper i inne. Są uprawiane metodą ekologiczną czyli bez stosowania sztucznych nawozów, pestycydów. A teraz zapraszam po nasze przetwory w słoikach: ogórki korniszony z różnymi dodatkami, dynię, pigwowca (konfitura, syrop), buraczki tarte, dżemy z jeżyny. Zapraszam do Gralewa, kontakt nr. tel. 503 999 613 — mówi Karolina Podowska.
— W naszym gospodarstwie rolnym od pokoleń produkujemy mleko, a od 2020 roku prowadzimy Rolniczy Handel Detaliczny. Nasza oferta: sery świeże, sery dojrzewające, ser feta w oleju, jogurty naturalne, twaróg, mleko — mówi Jakub Gierej. — Zapraszam serdecznie i życzę smacznego. W piątki jesteśmy w Działdowie, w czwartki w Lidzbarku, a w soboty w Olsztynku. Poza tym sprzedajemy nasze produkty w gospodarstwie w Jeleniu, (adres Jeleń 80), a nasza strona facebookowa to Sery z Jelenia. Monika Biener z Tuczek prowadzi wraz z mężem działalność gospodarczą pod nazwą „Mazurska Rybka”. Ryby, poddawane są wędzeniu lub trafiają do słoików w pysznej zalewie (pomidorowa oraz warzywna na bazie octu), przygotowanej według własnej, oryginalnej receptury. Pani Monika i jej małżonek z ryb robią też paprykarze i pasztety. U pani Moniki można kupić pstrągi, karpie, jesiotry czy węgorze. Nasze produkty są w pełni naturalne, bez konserwantów, chemii i polepszaczy. Są to produkty w 100 % regionalne. Ryby które przetwarzamy pochodzą z rodzinnego Gospodarstwa Rybackiego „Grabacz „. Na miejscu przez cały rok mogą Państwo zakupić także ryby żywe. Można nas znaleźć w Działdowie w każdy piątek, a w Lidzbarku jesteśmy w czwartek. Zapraszamy też do nas do Tuczek i do Dębienia (adres Dębień 7), oraz na nasz profil facebookowy Mazurska Rybka. Bogdan Malka z Plusk wraca do ziół.
— Zioła pomogły mi uporać się z różnymi dolegliwościami, które mnie trapiły, mój stan zdrowia zaczął się poprawiać. Zacząłem zgłębiać ich tajniki, odkrywając leczniczą moc ziół i tą wiedzą dzielę się z innymi — opowiada pan Bogdan z „Wróćmy do Ziół Bogdan Malka”. — W naturze siła, zioła polecam dzieciom i dorosłym. Można je pić w formie herbatek, naparów, dodawać do jedzenia. Możecie Państwo przekonać się o prozdrowotnej właściwości ziół odwiedzając mnie w każdy piątek w Działdowie, w sobotę w Olsztynku na targowisku przy ul. Kościuszki, lub na miejscu w Pluskach, przy ul. Mokrej 18. Posiadam również w sprzedaży różnego rodzaju oleje i swojski chleb.
— Serdecznie zapraszamy wszystkich smakoszy miodów. Mamy pasiekę wędrowną, co znaczy, że wozimy pszczoły w różne miejsca i stąd pozyskujemy wyjątkowe rodzaje miodów np. nawłociowy, spadziowy, chabrowy, gryczany, lipowy – opowiada pani Marta Kłos. — Oprócz tego pozyskujemy pyłek kwiatowy, pierzgę pszczelą i propolis. Na naszym stoisku można zakupić świece z naturalnego wosku pszczelego, a także personalizowane zestawy prezentowe, oczywiście z miodem w roli głównej, a także miodowe kosmetyki. Jesteśmy rodziną, która od pokoleń zajmuje się pszczelarstwem i dlatego wiemy, co robimy. Zapraszamy na nasza stronę facebookową Pasieka Miodowa Przystań (Nidzica) i do nas, do Litwinek 22 B.
oprac.mcz