Kalendarz wydarzeń
Potrawka z ogonów bobra i miseczki z gliny – pierwsza odsłona „Wakacji w Muzeum”

Przez trzy dni dzieci podczas „Wakacji w Muzeum” miały okazję posłuchać historycznych ciekawostek, m.in. na temat zwierząt czy średniowiecznego jedzenia, a także pobawić się gliną.
Dzieci dowiedziały się o procesie domestykacji zwierząt (udomowienie zwierząt na przestrzeni dziejów), ich znaczeniu i roli w życiu człowieka zarówno w średniowieczu jak i współcześnie. Następnie rozpoczęły się prace ręczne. Dzieci wykonywały postacie zwierzątek z papieru. Najmłodsi zapoznali się także z historią produkcji wyrobów ceramicznych, następnie sami przeszli do ich wykonywania. Każdy z uczestników mógł zabrać uformowane przez siebie naczynie do domu. Najczęściej były to miseczki, czy wazoniki. Wysłuchali także prelekcji o tajnikach średniowiecznej sztuki kulinarnej. Zapoznali się z przepisami potraw średniowiecznych np. potrawką z ogonów bobra czy łapy niedźwiedzia. W średniowieczu jadano także sery, jaja, ryby i kasze. Następnie zwiedzili zamkową kuchnię i średniowieczną jadalnię (refektarz), by potem przejść do prac ręcznych, czyli wykonywania imitacji owoców i warzyw. Na kolejne spotkania warsztatowe, muzeum zaprasza w połowie sierpnia. Szczegóły już wkrótce.
(Na zdjęciu głównym grupa dzieci pozuje do pamiątkowej fotografii podczas zajęć w Muzeum Pogranicza w Działdowie)
(Galeria zawiera 85 zdjęć, na których widać dzieci podczas wykonywania prac ręcznych, słuchania wykładów, zwiedzania muzeum, pamiątkowe zdjęcia grupowe)