Działdowo.pl | Internetowy serwis informacyjny miasta Działdowa

Wtorek, 01.04.2025r.

Imieniny: Teodory, Grażyny, Ireny

Powrót powrót

Potrawka z ogonów bobra i miseczki z gliny – pierwsza odsłona „Wakacji w Muzeum”

grupa dzieci pozuje do pamiątkowej fotografii podczas zajęć w Muzeum Pogranicza w Działdowie

Przez trzy dni dzieci podczas „Wakacji w Muzeum” miały okazję posłuchać historycznych ciekawostek, m.in. na temat zwierząt czy średniowiecznego jedzenia, a także pobawić się gliną.

Dzieci dowiedziały się o procesie domestykacji zwierząt (udomowienie zwierząt na przestrzeni dziejów), ich znaczeniu i roli w życiu człowieka zarówno w średniowieczu jak i współcześnie. Następnie rozpoczęły się prace ręczne. Dzieci wykonywały postacie zwierzątek z papieru. Najmłodsi zapoznali się także z historią produkcji wyrobów ceramicznych, następnie sami przeszli do ich wykonywania. Każdy z uczestników mógł zabrać uformowane przez siebie naczynie do domu. Najczęściej były to miseczki, czy wazoniki. Wysłuchali także prelekcji o tajnikach średniowiecznej sztuki kulinarnej. Zapoznali się z przepisami potraw średniowiecznych np. potrawką z ogonów bobra czy łapy niedźwiedzia. W średniowieczu jadano także sery, jaja, ryby i kasze. Następnie zwiedzili zamkową kuchnię i średniowieczną jadalnię (refektarz), by potem przejść do prac ręcznych, czyli wykonywania imitacji owoców i warzyw. Na kolejne spotkania warsztatowe, muzeum zaprasza w połowie sierpnia. Szczegóły już wkrótce.

(Na zdjęciu głównym grupa dzieci pozuje do pamiątkowej fotografii podczas zajęć w Muzeum Pogranicza w Działdowie)

(Galeria zawiera 85 zdjęć, na których widać dzieci podczas wykonywania prac ręcznych, słuchania wykładów, zwiedzania muzeum, pamiątkowe zdjęcia grupowe) 

Dodał: Karol Wrombel Zdjęcia: archiwum Muzeum Pogranicza

Poprzedni artykuł Następny artykuł

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close