Działdowo.pl | Internetowy serwis informacyjny miasta Działdowa

Sobota, 19.04.2025r.

Imieniny: Adolfa, Tymona, Leona

Powrót powrót

Nie ma to jak dania od uczniów z Malinowa

uczniowie z Malinowa wraz z panią Iwoną Szulc odbiera nagrody

Uczniowie z Zespołu Szkół w Malinowie osiągnęli olbrzymi sukces na kulinarnej arenie ogólnopolskiej.

Trzecie miejsce uczniów Zespołu Szkół w Malinowie w finale ogólnopolskiego konkursu kulinarnego rozgrywanego 11 września podczas V edycji Grzybobrania dla Gastronomii w Hotelu Mistral Sport w Gniewinie na Kaszubach, to wspaniałe wyróznienie.

Udział w konkursie brali uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: Mikołaj Chimkowski, Daniel Manrique Cejmer, Wojciech Jakubowski. Naszym zawodnikom towarzyszyła liczna grupa uczniów z Malinowa, którzy oprócz kibicowania uczestniczyli w warsztatach i pokazach kulinarnych. Gratulacje należą się również Mikołajowi, Danielowi i Wojtkowi oraz pani Iwonie Szulc, która przygotowywała uczniów szkoły do udziału w konkursie.

Młodzież przygotowała potrawę ze składników, które były na początek niespodzianką i znajdowały się w tzw. black boxie. Znajdowały się tam makrela, pieczarki, musztarda i puree. Z tych produktów powstało danie: pieczona makrela, skopiona cytryną, podana na puree ziemniaczanym w towarzystwie grillowanych warzyw, sosu pieczarkowego i miodowo-musztardowego, a do tego karmelizowana gruszka.

— Panowie – nasi uczniowie są na początki drogi kulinarnej, ale wyszło im naprawdę świetnie — powiedziała pani Iwona. — Liczyła się kreatywność, pomysłowość, ale i szybkość. Furorę szczególnie zrobił wyjątkowy sos musztardowo-miodowy na bazie wywaru rybnego.

(Na zdjęciu głównym nasza reprezentacja z Malinowa wraz z panią Iwoną Szulc odbiera nagrody)

(Galeria zawiera… zdjęc na których widać młodzież przy pracy, podczas warsztatów, moment wręczania nagród, osoby pozujące do zdjęć)

Dodał: Karol Wrombel Zdjęcia: archiwum szkoły

Poprzedni artykuł Następny artykuł

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close