Kalendarz wydarzeń
Najlepsze pączki w Działdowie od Marka

Zgodnie z tradycją ostatni czwartek przed Wielkim Postem jest dniem, w którym królują pączki.
Dzisiaj Tłusty Czwartek, tak więc świętujemy przy pączkach. A wczoraj burmistrz Działdowa Grzegorz Mrowiński postanowił sprawdzić, jak piecze się 12 tysięcy tych lekkich, puszystych i pysznych słodkości .
— Najlepszych pączków w mieście, oczywiście z Piekarni Państwa Chyczewskich — powiedział Grzegorz Mrowiński, który obserwował w jaki sposób powstają pączki.
Sekretem ich smaku jest składający się z kilku etapów proces produkcji. Pan Marek Chyczewski podtrzymuje piękną, wielopokoleniową tradycję piekarską, której uczył się od swojego taty Leszka i dziadka Karola. Pierwsza piekarnia Państwa Chyczewskich mieściła się w Dłutowie, kolejna na rynku w Działdowie. A teraz przy ul. Tuwima w Działdowie.
Więcej o historii piekarni i wytwarzaniu pączków opowiada Grzegorz Mrowiński na filmiku. Zapraszamy do obejrzenia i życzymy smacznego.
(Na zdjęciu głównym kolaż zdjęć z Piekarni Państwa Chyczewskich, Marek Chyczewski przy pracy, smażące się pączki i burmistrz Grzegorz Mrowiński z pączkami)
(Galeria zawiera 37 zdjęć, na których widać proces produkcji pączków, pączki wyrabiane, nadziewane, smażone, pudrowane, pączki w kartonie, burmistrza Grzegorza Mrowińskiego Marka Chyczewskiego przy pracy)