Kalendarz wydarzeń
Jedzmy owoce i warzywa, nie tylko od święta

21 października obchodziliśmy Światowy Dzień Owoców i Warzyw. O tym, że nie powinno zabraknąć ich w naszej codziennej diecie przypominają nam m. in. uczniowie i nauczyciele Szkoły Podstawowej nr 4 w Działdowie oraz dietetyk Marta Jędrzejczak.
Klasa 5b na godzinie wychowawczej przygotowała przepyszne owocowo-warzywne propozycje na drugie śniadanie. Było wesoło, zdrowo i kolorowo. Natomiast klasa 2b również obchodziła Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Była praca plastyczna i wspólne jedzenie jabłek.
Natomiast w piątek podczas długiej przerwy, uczniowie, nauczyciele i pracownicy szkoły postanowili pobić rekord we wspólnym spożywaniu jabłek – tego smacznego i zdrowego owocu.
To nie tylko jednorazowa akacja, pamiętajmy, aby owoce i i warzywa zawsze znalazły się w szkolnych plecakach.
— Warzywa i owoce to najzdrowsi partnerzy w diecie, powinny stanowić połowę tego, co jemy. Dzięki witaminom i składnikom mineralnym, zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych, chorób serca, nadciśnienia i utrzymują ogólny stan zdrowia na wysokim poziomie. Jedzmy je na zdrowie — mówi dietetyk Marta Jędrzejczak.
(Na zdjęciu dzieci przygotowujące szaszłyki z owoców i warzyw)
(Galeria zawiera 6zdjęć na których widać dzieci, którzy robią owocowe przekąski, malują obrazki i jedzą jabłka)