Działdowo.pl | Internetowy serwis informacyjny miasta Działdowa

Sobota, 19.04.2025r.

Imieniny: Adolfa, Tymona, Leona

Powrót powrót

Jak zostać Mikołajem – podpowiada Joanna Derbin

Joanna Derbin

Joanna Derbin z działdowskiego PCK podpowiada nam, jak zostać Mikołajem. — To całkiem proste, wystarczy przygotować paczkę żywnościową za 50 zł — mówi pani Joanna. 

Polski Czerwony Krzyż w tym roku jest partnerem społecznym kampanii Coca-Cola „Świat potrzebuje więcej Mikołajów”.

— W tegorocznej kampanii świątecznej Coca-Coli, Polski Czerwony Krzyż jako partner społeczny organizuje spotkania świąteczne dla osób najbardziej potrzebujących z Polski i Ukrainy, a także zbiórkę paczek żywności. Zachęcamy, aby każdy odkrył w sobie wewnętrznego Mikołaja, bo przecież święta to czas magiczny, czas radości, życzliwości i dzielenia się dobrem — dodaje Joanna Derbin, która nagłośniła akcję w mediach i podczas spotkań, nie tylko z krwiodawcami i wolontariuszami.

Burmistrz Działdowa, Grzegorz Mrowiński usłyszawszy o tym przedsięwzięciu również zaczął je popularyzować.

Kto jeszcze nie przygotował paczki, ma czas do 21 grudnia. Co ma się w niej znaleźć: olej, konserwa rybna, mięsna, herbata, ryż, mąka, cukier, dżem i inne produkty żywnościowe z długim terminem przydatności do spożycia. Można przygotować taką paczkę z rodziną, przyjaciółmi, znajomymi, mogą ją zrobić dzieci w klasie, ale też jedna osoba może zrobić ich kilka.
Gotowe paczki należy dostarczyć do Oddziału Rejonowego PCK w Działdowie ul. Księżodworska 23.

— Jeśli jest więcej paczek odbierzemy je własnym transportem — dodaje pani Joanna.

Za każdą paczkę otrzymamy certyfikat Świętego Mikołaja, który weźmie udział w losowaniu wycieczki.
Do paczek żywnościowych zostaną dołączone kartki świąteczne, przygotowane przez dzieci biorące udział w zajęciach klubu „Uśmiechnięta przystań” przy działdowskim PCK i przekazane osobom starszym, chorym i niepełnosprawnym, będącym pod opieką sióstr PCK.

(Na zdjęciu głównym Joanna Derbin z PCK) 

Dodał: Karol Wrombel

Poprzedni artykuł Następny artykuł

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close