Kalendarz wydarzeń
Green Box Dominika Sieńskiego z ZS w Malinowie

Dominik Sieński z Zespołu Szkół w Malinowie wygrał pierwszy ogólnopolski konkurs Green Box Challenge, rozgrywany podczas Expo Mazury Ostróda HoReCa 2019.
Formuła Green Box – losowo wybrany zestaw warzyw i owoców. Po otwarciu boxu, zawodnicy mieli 15 minut na dobór składników z bogatej oferty bufetu (dodatkowe owoce, warzywa, makarony, ryże, sosy, przyprawy oraz inne ingrediencje) i wybór naczyń jednorazowych. Strefa konkursowa wyposażona była w sprzęt gastronomiczny (do dyspozycji kuchnia indukcyjna, stół odstawczy, zlew oraz piec konwekcyjno-parowy).
Przygotowanie dania w stylu Premium Street Food – Vege (60 minut). 15 minut na uprzątnięcie stoiska.
Dominika do zawodów przygotowywała pani Iwona Szulc.
Dominik przygotował danie inspirowane kuchnią chińską. W swoim boxie wylosował pieczarki, kapustę, fioletowe ziemniaki i pomidory. Zrobił nudle w stylu azjatyckim z czipsami z fioletowego ziemniaka.
W jury zasiadali szefowie kuchni najlepszych polskich restauracji, a konkurs porwadził Karol Okrasa.
(Fot. Mazury HoReCa)